Διετή κολέγια, προθάλαμος για τα ΑΕΙ

Posted: Απρίλιος 13, 2011 in Άρθρα, Νέα

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η εισαγωγή των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσε να γίνεται με καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες μέσω των δημοσίων κολεγίων «E» 13/4

Την ανάγκη δημιουργίας διετών περιφερειακών κολεγίων, μέσω των οποίων οι σπουδαστές θα μπορούν να εισάγονται -με σαφώς καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες- στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, προτείνει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαβατήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα αποτελούν τα διετή κολέγια, σύμφωνα με την πρόταση της «Επιτροπης Σοφών»

Διαβατήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα αποτελούν τα διετή κολέγια, σύμφωνα με την πρόταση της «Επιτροπης Σοφών»

Στην Εκθεση που συνέταξε η Επιτροπή «Σοφών» και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, παρουσιάζονται και οι στρεβλώσεις των ελληνικών ΑΕΙ, καθώς διαπιστώνεται ότι:

Η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές μεταξύ 1995-2005.

Τα ελληνικά ΑΕΙ δηλώνουν το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων φοιτητών αποφοιτά εντός του απαιτούμενου χρόνου.

Από τους 600.000 φοιτητές που πιστεύεται ότι είναι εγγεγραμμένοι, μόνο 180.000 παρέλαβαν τα δωρεάν συγγράμματα από το κράτος.

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών που αφήνουν τη χώρα, για να εγγραφούν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και άλλων χωρών, καθώς κάθε χρόνο, 60.000 Ελληνες φοιτούν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων καθώς και η περίοδος ανεργίας μετά την αποφοίτηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς, ενώ αναφερομένη στους πρυτάνεις αναφέρει ότι δείχνουν απροθυμία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Αναφορικά με τα διετή περιφερειακά κολέγια, η Επιτροπή τονίζει πως , θα επιτρέπουν στους καλύτερους σπουδαστές να μεταπηδούν στα ΑΕΙ τετραετούς φοίτησηςμε σαφώς καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες. Τα συγκεκριμένα κολέγια θα παρέχουν σε πρώτη φάση ένα στέρεο υπόβαθρο στους σπουδαστές που θέλουν να αποκτήσουν τεχνική εξειδίκευση και να εργαστούν σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν εκπαίδευση ανώτατου επιπέδου.

Η Επιτροπή, προχωρεί και σε συστάσεις για επικείμενες αλλαγές. Συγκεκριμένα, προτείνει τη σύσταση ειδικής δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης στα ιδρύματα και την αξιολόγηση του κόστους των υπηρεσιών.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα πρέπει να διοικούνται από ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για κάθε ίδρυμα ή ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για μία ομάδα ιδρυμάτων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Τέλος, για τις θέσεις των πρυτάνεων προτείνεται να επιλέγονται από επιτροπές με εκπροσώπηση από καθηγητές, φοιτητές κ.ά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=61708987

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s